On fakta että omatekemä leipä on kaupan leipää parempaa. Haaveeni olisikin osata tehdä oikeaa ruisleipää juuresta, mutta sitä odotellessa käytän oikotietä. Myllärin ruisleipäaineksella kuka tahansa onnistuu tekemään itse hyvää ruisleipää, eikä se ole yhtään sämpylöiden tekoa vaikeampaa.
9 dl vettä
1/2 pussi kuivahiivaa
n. 16 dl Myllärin ruisleipäainesta
Itse en koskaan mittaa mitalla jauhojen määrää, vaan lisäilen niitä silmämääräisesti. Taikinan joukkoon voi hyvin laittaa halutessaan normaalia ruisjauhoa ainakin 1/3.
Sekoita lämmitetty vesi ja hiiva isoon kulhoon.
Lisää jauhoja pikkuhiljaa.
Jauhota pöytä ja kaada taikina pöydälle. Jatka vaivaamista.
Kun taikina on valmis, peittele se takaisin kulhoon kohoamaan. Voit kohottaa hyvin parikin tuntia.
Kohoamisen jälkeen taikinaa kannattaa vielä vaivata. Yleensä kun jauhoja pitää hieman lisätä.
Kauli taikina hyvin jauhotetulle pöydälle noin kolmen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa sopivan kokoisia paloja ja pistele ne haarukalla. Ripottele pinnalle hieman jauhoja.
Anna vielä kohota liinan alla ennen uuniin menoa vajaa tunti.
Pirskota leivän pinta vedellä juuri ennen uuniin laittoa. Paista 250 asteessa noin 25 minuuttia.
Tarjoiluehdotus.
Kommentit